km15an

 

KM15AN

 
 

gebouw
projecttype
locatie

rijwoning
renovatie + uitbreiding
centrum Antwerpen

 
 

opdracht

concept

Het saneren van de historische koterijen aan de achtergevel en het opwaarderen van de kille en donkere half verzonken ‘bedienden’ verdieping van dit karaktervolle 19de eeuwse pand tot een aangename leefkeuken met aansluiting op de mooie stadstuin.

Een nieuwe, deels ingegraven, uitbreiding over de volledige perceelsbreedte bemiddelt tussen de verschillende niveaus van de woning en de tuin. Op de benedenverdieping herbergt ze een eethoek die één trede hoger ligt dan de keuken in het hart van de woning.

Een zitelement met trapje tot het niveau van het terras vlakt het overblijvend hoogteverschil uit en zorgt voor een naadloze aansluiting van de benedenverdieping op de tuin.

De achtergevel wordt middels een opvangligger maximaal opengetrokken voor licht en zicht op de tuin. De bovenregel van het schuifraam schiet voorbij de plafondafwerking om een ongehinderd zicht op de kruin van de linde mogelijk te maken.

De uitsprong op de ‘belle etage’ herbergt het gastentoilet. Het raam in de zijgevel zuigt het licht in de traphal. Een tuinberging sluit aan op het niveau van de tuin.