MV13HE

 
 

gebouw
projecttype
locatie

vrijstaande woning
aanleg buitenruimte
Heffen (Mechelen)

 
 

opdracht

concept

Het gezin met twee jonge kinderen verwierf deze woning in 2009 en renoveerde het interieur volledig. Enkele jaren later is de aanleg van de buitenruimte aan de beurt.Speerpunten in de heraanleg zijn de zwemvijver, het overdekt terras en de bekleding van de gevel van de garage.

De woning is gelegen langsheen een relatief drukke steenweg en is vrij ongunstig geörienteerd met een zuidwest gerichte voorgevel. Om de voortuinstrook te ‘reclaimen’ voor de bewoners plaatsten we twee houten tuinwanden zodanig dat indiscrete blikken vanop de straat geen kans krijgen.

De houten wanden kregen een IPE beplanking in verschillende breedtes mee, die naadloos doorloopt in de terrasbeplanking. De kleur van het vergrijzende hout sluit mooi aan bij de roesbruine kleur van de dakpannen van het imposante zadeldak van de woning.Een tweede ingreep betrof de vooruitgeschoven aangebouwde dubbele garage. Deze eiste in de bestaande situatie visueel een hoofdrol op. Ook het inkompad naar de voordeur liep langsheen de oprit voor de auto’s.Om de visuele impact van de garage te milderen, werd het volume ‘ingepakt’ in een antracietkleurige vezelcement beplating met speels voegenspel.

Ook de garagepoorten werden met dit materiaal bekleed en vallen volledig weg in het totaalbeeld. De achtertuin helt sterkt af naar een verder gelegen waterpartij. Dit natuurlijk verval grepen we aan om de tuin in terrasvorm aan te leggen. Het hoogteverschil creëert spelaanleiding en bakent verschillende ‘tuinkamers’ af.De vormgeving van de verhardingen, plantzones en haagvolumes is strak grafisch en versterkt de vormgeving van de woning.Het materialenpallet werd bewust beperkt gehouden met IPE-hout, architectonisch beton, siergrind en verzinkt staal.